070 - 31 31 000 info@vastrecht.com

De fiscus kent twee soorten rente: belastingrente en invorderingsrente. De belastingrente verhoogt een aanslag als de fiscus later dan mogelijk de aangiften krijgt op basis waarvan aanslagen worden vastgesteld. Zo roomt de fiscus het voordeel af dat u hebt door uw aangifte – en dus uw aanslag – uit te stellen. Invorderingsrente komt bovenop een betalingsverplichting als u een aanslag na de betaaldatum betaalt.

Stijging belastingrente

De rente bij aanslagen schulden vennootschapsbelasting bedraagt momenteel 8%. Dat wordt wellicht nog meer maar we weten niet hoeveel en wanneer. De rente bij aanslagen inkomstenbelasting stijgt van 4% naar 6% vanaf 1 juli 2023. Deze rente is namelijk gekoppeld aan de wettelijke rente (voor niet-handelstransacties) die ook stijgt van 4% naar 6% per aanstaande 1 juli. Deze stijging geldt voor alle aanslagen die nog moeten worden vastgesteld, dus ook over oude jaren.

De stijging van 4% naar 6% geldt ook voor diverse andere belastingen: BTW, loonheffing, dividendbelasting, erfbelasting en overdrachtsbelasting. Invorderingsrente bij vertraagde betaling van aanslagen. Als u een belastingaanslag ná de uiterste betaaldatum betaalt, hebt u een schuld bij de Belastingdienst. De rente die de Belastingdienst misloopt, wordt in rekening gebracht in de vorm van invorderingsrente. Ook als u een betalingsregeling hebt gekregen. In verband met corona was deze rente verlaagd van 4% naar 0,01%. Sinds 1 juli 2022 stijgt het percentage trapsgewijs weer: deze rente is 3% vanaf 1 juli 2023. En hij wordt 4% op 1 januari 2024, althans voor zover nu bekend. Dit is onder meer van belang voor iedere ondernemer die in 60 maanden zijn corona-belastingschulden aflost.