070 - 31 31 000 info@vastrecht.com

Uw BSN is ook het nummer waaronder de fiscus u kent. Zolang dat alleen een zaak is tussen u en de fiscus gaat dat goed. Voor eenmanszaken is het BSN ok onderdeel van hun BTW-nummer en, als ze werkgever zijn, van hun loonheffingsnummer. Zo worden ondernemers gedwongen hun BSN aan de buitenwereld kenbaar te maken. Identiteitsfraude ligt op de loer.

Door de privacy wetgeving AVG is deze dwang ter discussie gekomen. Daarom krijgen eenmanszaken vanaf 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer.

Ondernemers krijgen hun nieuwe nummer eind 2019 en moeten tijdig hun administratie hierop aanpassen. Denk aan briefpapier, sjablonen voor omzetfacturen, nummervermelding in boekhoudsoftware etc. Leveranciers van administratieve software zullen moeten zorgen dat hun producten met het nieuwe nummer overweg kunnen.

Het nieuwe BTW nummer is alleen bedoeld voor externe contacten. In de interne systemen van de Belastingdienst blijft het bestaande, op het BSN-gebaseerde nummer in gebruik. Het nieuwe btw-identificatienummer wordt bij contacten met de systemen van de Belastingdienst automatisch vertaald naar het oude nummer. De automatische vertaling verraadt dat er een automatisme zit in de vertaling. Als identiteitsdieven dat mechanisme eenmaal kennen ligt identiteitsfraude alsnog op de loer. Daar kunt u maar beter alert op blijven. Enige bescherming zal de nieuwe systematiek wel geven.

IB-ondernemers kunnen ook werkgever zijn. Hun BSN is dan onderdeel van het nummer waaronder zij voor de loonheffingen bekend zijn. Voor zover bekend blijft het loonheffing-nummer gelijk aan het BSN.

Voor BV’s blijft alles bij het oude.